Keramiek

In 1969 heeft Rita Visman haar eerste expositie in Rotterdam.

Zij is min of meer autodidact, heeft door de jaren heen bij verschillende bekende en minder bekende keramisten lessen gevolgd om uiteindelijk tot een eigen “handschrift” te komen.

Zij maakt zeer verschillend werk.

Nieuw werk ontstaat door inspiratie van natuur, reizen, gebeurtenissen. Langzaam ontstaan dan weer nieuwe objecten die uitgediept worden in verschillende vormen en kleur.

De kleurige grote fantasie objecten de zogenaamde “torens”, zijn met de hand opgebouwd. Ze ontstaan zonder vaste tekening of patroon. Slechts een  idee is het begin van het werk. Snel- en  langzaam werken en op tijd snijden zijn voorwaarden om deze objecten te maken. Het werk is voorzien van gekleurde slib gecombineerd met glazuren. Eerst biscuit gestookt, daarna met de glazuur accenten op 1100 graden.

De paardsculpturen zijn eveneens met de hand opgebouwd. Ze zijn hol van binnen. Ook hier geldt, allen uniek van stuk. Dit werk heeft een oxyden bewerking, waarvan delen uitgepoetst en daarna voorzien van een transparant glazuur. Uiteindelijk gestookt op 1260 graden.